Zašto je odlično imati čiste tepihe u domu

Tepisi u vašem domu doprinose na brojne načine, od čistoće i zdravlja do dekoracije i topline. Saznajte sve razloge zašto bi ih uvijek trebalo držati u stanu i redovno održavati.
Postavljanje tepiha, živopisnih ćilima i prostirki idealan je način da svoj dom učinite rustičnijim, ili modernijim – u zavisnosti od toga šta vam više odgovara. Stan izgleda kompletnije i udobnije, dok sa ogoljenim podovima uvek deluje kao da nešto nedostaje.
Ipak, tepisi u stanu doprinose na više načina nego što možete pomisliti – a ovdje ćete saznati i kako.


#1 Manje buke u vašem domu

Ukoliko su vaši podovi goli i hodate direktno po pločicama, parketu ili laminatu, logično je da ćete stvarati više buke. Klizanje, škripa i vuča nameštaja po podu, iritantna buka kad god vam nešto ispadne, koraci ukućana koji razdražuju kada pokušavate da odspavate – problemi koji se rešavaju izuzetno lako, uz tepihe i itisone! Stanovi takođe manje odzvanjaju i ne ostavljaju hladan i neprijatan utisak ukoliko ih obogatite uz par lijepih prostirki i tepiha.

Postavljanjem tepiha ćete uljepšati ne samo svoj, nego i život komšija koji žive ispod vas – možda njihovi povremeni mrki pogledi potiču baš od činjenice da im odzvanjate nad glavom?

#2 Udobnost i prijatniji ambijent

Osećaj ušuškanosti, topline i bezbjednosti odvajaju dom od pukog stana ili kuće. Vaš dom treba da bude baza, udobno i prijatno mjesto gde ćete se vraćati nakon napornog dana i moći da se potpuno opustite, odmorite i spremite za nove izazove.

Tepisi doprinose ljepšoj i opuštajućoj atmosferi i unose dodatnu toplinu. Hladni i goli podovi možda izgledaju ultramoderno, ali isti efekat možete postići i uz fantastično dizajniran itison – uz brojne dobre strane „oblačenja” podova. Danas je izbor veliki, pa za svaki enterijer postoji stilski pogodno rješenje.

#3 Zaštita parketa – ali i djece!

Parketi mnogo trpe svakodnevnom upotrebom i lahko ih je izgrebati – dovoljno je samo da vam se u obući zaglavi kamenčić pa da upropastite nov, tek postavljen parket, a o pomjeranju nameštaja i da ne govorimo. Renoviranje i obnavljanje je skupo i remeti domaćinstvo, pa bi bilo dobro da podove u vašem domu gde imate parket zaštitite od grebanja i habanja uz pomoć tepiha.

Pored toga, parketi (ali i pločice) su klizavi – što je još samo jedna od opasnosti za aktivnu djecu koja trče po stanu, ali i za vas. Postavite tanku gumenu mrežicu i preko nje parket, i više nema klizanja! Ovako ćete se zaštititi od nezgodnih padova i povreda.

#4 Toplota i izolacija

Tepisi čine pod znatno toplijim i zimi su odličan dio izolacije od hladnoće, pa ćete uz njih potrošiti nešto manje novca na grijanje – a ne smetaju ni ljeti. Hladni podovi, osim što su izuzetno neprijatni, mogu vam napraviti probleme sa jajnicima, bešikom i prehladama ako imate naviku da hodate bosi.

Tepihe ne morate sklanjati kada dođe ljeto – ostaju prijatni na dodir, a njihove sposobnosti izolacije ponovo rade za vas.

#5 Borba protiv alergena u stanu

Iako vam na prvi pogled ovo može delovati nelogično, postavljanjem tepiha u stan pomoći ćete ukućanima koji su alergični na grinje i prašinu!

Naime, tepisi „hvataju” alergene koji bi se u suprotnom lakše podizali sa poda i strujali vazduhom; kada ih tepisi zarobe, manje ih je u vazduhu i manje ih udišete. Naravno, potrebno ih je redovno istresati, prati i nositi na servis, kako bi vam uvijek bili čisti i svježi i trajali što duže.